Analýza dopadů zhodnocení Švýcarského franku na polské komerční banky - Kubátová, Klára (2016)
Opuštění kurzového závazku Švýcarské centrální banky v lednu roku 2015 způsobilo významný šok na finančních trzích. Posílení franku mělo zásadní dopad na Polsko, kde je velká část portfolia úvěrů na bydlení komerčních bank tvořena úvěry právě ve francích. Cílem diplomové práce je analyzovat dopady zhodnocení franku na polské komerční banky a popsat jednotlivá opatření a řešení, která byla v Polsku přijata. Úvodní část práce je věnována počátkům rozvoje úvěrování v cizí měně nejen v Polsku, ale i v kontextu zahraničního srovnání. Kapitola zároveň detailněji popisuje Doporučení S a jeho úpravy. Ve druhé kapitole je analyzován vývoj poskytování úvěrů v Polsku a na příkladu Bank Millennium je demonstrováno složení úvěrového portfolia. Závěrečná část práce detailně popisuje reakci Polska na změnu švýcarské měnové politiky a podobu konkrétních opatření.