Analýza dopadů zhodnocení Švýcarského franku na polské komerční banky - Kubátová, Klára; Dvořák, Petr, 1960-; Málek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Opuštění kurzového závazku Švýcarské centrální banky v lednu roku 2015 způsobilo významný šok na finančních trzích. Posílení franku mělo zásadní dopad na Polsko, kde je velká část portfolia úvěrů na bydlení komerčních bank tvořena úvěry právě ve francích. Cílem diplomové práce je analyzovat dopady zhodnocení franku na polské komerční banky a popsat jednotlivá opatření a řešení, která byla v Polsku přijata. Úvodní část práce je věnována počátkům rozvoje úvěrování v cizí měně nejen v Polsku, ale i v kontextu zahraničního srovnání. Kapitola zároveň detailněji popisuje Doporučení S a jeho úpravy. Ve druhé kapitole je analyzován vývoj poskytování úvěrů v Polsku a na příkladu Bank Millennium je demonstrováno složení úvěrového portfolia. Závěrečná část práce detailně popisuje reakci Polska na změnu švýcarské měnové politiky a podobu konkrétních opatření.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses