Analýza citlivosti pro Markowitzův model portfolia - Sommer, Tadeáš; Borovička, Adam; Pieter, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Práce se zabývá analýzou citlivosti rizika a výnosu portfolia, v závislosti na vstupních parametrech, při vytváření optimálního akciového portfolia pomocí modifikovaného Markowitzova modelu. V teoretické části je nastíněna problematika rizika v kontextu s akciemi, poté se definují základní charakteristiky akcií a zavádí předpoklady moderní teorie portfolia. Dále jsou popsány matematické modely, model kvadratického programování a modifikovaný model s podmínkou na maximální váhy akcií. V praktické části je pro data akcií, zahrnutých v indexu FTSEurofirst 100, zobrazena analýza množin efektivních portfolií v závislosti na vstupních parametrech pro dva přístupy, kdy povolujeme, nebo zakazujeme krátkou pozici. V návaznosti na analýzu citlivosti jsou v závěru praktické části sestavena portfolia dle tří možných preferencí investora.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses