Rozpočtové určení daní - Jirsová, Daniela (2017)
Tato práce se zabývá rozpočtovým určením daní v ČR. Hlavním cílem práce je zhodnotit příčiny a dopady zákona č. 391/2015 Sb., kterým se mění zákon o rozpočtovém určení daní. První kapitola se týká fiskálního federalismu a fiskální decentralizace, druhá kapitola je zaměřena na obce jakožto základní územní samosprávné celky, třetí kapitola popisuje daňový systém v České republice a vývoj rozpočtové určení daní od roku 2001. První částí praktické části práce je analýza vývoje obecních příjmů z daně z příjmů fyzických osob vybírané na základě daňových přiznání. Druhou částí praktické části je analýza dopadů zákona č. 391/2015 Sb., kterým se mění zákon o rozpočtovém určení daní. Hlavní příčinou, která vedla k novele zákona, bylo postupné snižování příjmů obcí z DPFO z přiznání. Došlo k tomu především z důvodu legislativních změn. Novela zákona by měla mít pozitivní dopad na většinu obcí.