Zdanění vybraných forem podnikání s ohledem na plnění ze systému sociálního pojištění - Horčičková, Martina; Klazar, Stanislav, 1974-; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato diplomová práce se zabývá zdaněním vybraných druhů příjmů z podnikání a dávkami ze sociálního zabezpečení, na které v souvislosti s tímto zdaněním vzniká potenciální nárok. Hlavním cílem je porovnat zdanění osob samostatně výdělečně činných a příjmů plynoucích společníkům společností s ručením omezeným s ohledem na potenciální plnění ze systému sociálního pojištění. U společníků s.r.o. je pozornost zaměřena na zdanění příjmů ze zaměstnání v dané společnosti a na zdanění příjmů plynoucích ve formě podílu na zisku. V první kapitole práce jsou popsány povinné odvody stanovených osob se zaměřením na hlavní odlišnosti vyplývající z daného druhu příjmů. Druhá kapitola se zabývá dávkami ze sociálního zabezpečení, na které vzniká nárok v závislosti na odvedeném pojistném do příslušného subsystému sociálního pojištění. V poslední kapitole práce jsou zjištěné poznatky aplikovány na modelový příklad za účelem porovnání celkového daňového zatížení, a to včetně zohlednění pravděpodobných dávek ze sociálního zabezpečení.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses