Vztah mezi vnímanou a finančně měřenou výkonností podniku - Kajanová, Martina; Šiška, Ladislav, 1976-; Špičák, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem práce je určit vztah mezi subjektivně vnímanou a finančně měřenou výkonností podniku. Úvod práce je věnován charakteristice výkonnosti, jejímu měření na základě finančních údajů a vybraným měřítkům výkonnosti. Dále je pomocí zahraničních i tuzemských výzkumů definováno subjektivní měření výkonnosti a jeho porovnání s objektivním měřením na základě finančních dat. Výsledky výzkumů dokazují, že mezi subjektivně vnímanou a finančně měřenou výkonností podniku existuje výrazná až velmi silná statistická závislost. V návaznosti na to byl proveden vlastní výzkum. Jako zdroj dat pro subjektivní měření výkonnosti slouží dotazník rozeslaný mezi podniky z České a Slovenské republiky. Tato data jsou následně porovnána s hodnotami vybraných reprezentantů finanční výkonnosti: s ukazateli ROA, ROE, ROS a meziroční nárůst tržeb. Výzkum také potvrdil korelaci mezi subjektivně vnímanou a finančně měřenou výkonností podniku, byť slabší než v zahraničních výzkumech.
Vedoucí práce: Ladislav Šiška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses