Místní poplatky v ČR - Papay, Jindřich (2017)
V posledních letech se v souvislosti s možnou novelou zákona o místních poplatcích hovoří o změně poplatků za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatku z ubytovací kapacity. Předkládaná diplomová práce si dává za cíl analyzovat současný stav místních poplatků s detailním zaměřením na oba turistické poplatky a posoudit dopad případné novelizace na rozpočty obcí. Při analýze dopadu na jednotlivé obce je vycházeno z údajů z informačního portálu Ministerstva financí Monitor. Jako hlavní zdroj byl zvolen z důvodu toho, že by z něho mělo vycházet při své analýze také Ministerstvo pro místní rozvoj. Zvláštní část je pak věnována obci Janov. Analýza obce je provedena na základě informací, které byly získány od zástupců obce při osobním rozhovoru. Diplomová práce dochází k závěru, že dopady na jednotlivé obce jsou velmi disparitní a při posuzování dopadu se musí postupovat individuálně. Plošná změna poplatku by mohla mít negativní vliv zejména na malé obce. Dále se jako problematické ukázalo definování investic do cestovního ruchu. Mnoho obcí své výdaje, které svým charakterem patří do položky cestovního ruchu, uvádějí v jiných nákladových položkách a nelze tak přesně odhadnout, kolik prostředků skutečně do cestovního ruchu obce investují. Jako nejlepším řešení vychází pouhá úprava sazeb s tím, že oba poplatky zůstanou fakultativní.