Požadavky a specifika převodních cen v pojistném sektoru - Jun, David; Francírek, František; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem této diplomové práce je provedení modelové srovnávací analýzy u řízených transakcí v rámci zajištění pojišťoven a doporučení vhodných metod pro stanovení převodních cen na základě vymezených předpokladů. Práce je rozdělena na tři části. První část se věnuje problematice převodních cen se zaměřením na srovnávací analýzu a doporučené metody pro stanovení převodních cen dle Směrnice o převodních cenách pro nadnárodní podniky a daňové správy vypracované Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (Směrnice OECD). Druhá část popisuje základní poznatky a běžnou praxi k oblasti zajištění v souvislosti s přenosem pojistných rizik. Poslední část spojuje první dvě kapitoly, tj. aplikace metod pro stanovení převodních cen ve světle srovnávací analýzy dle Směrnice OECD na oblast zajištění pojišťoven (prvopojistitelů). Samotná aplikace je realizována prostřednictvím zpracování modelové srovnávací analýzy s cílem doporučení vhodných metod pro stanovení převodních cen, tj. v souladu s principem tržního odstupu.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses