Využití nutričního problému v praxi - Vítek, Lukáš (2017)
Cílem bakalářské práce je formulovat matematický model úlohy lineárního programování, který optimalizuje skladbu jídelníčku na základě zadaných optimálních množství jednotlivých makroživin. K řešení tohoto modelu je využito principu cílového programování. Nejprve je sestaven model, který pouze optimalizuje stravu s ohledem na výživové hodnoty, jenž je poté postupně modifikován tak, aby výsledné složení pokrmů bylo realizovatelné v praxi. Tento model je nakonec rozšířen na tři dny a problém je řešen více alternativními způsoby. V práci je nejprve představena teorie operačního výzkumu a lineárního programování a základní doporučení týkající se vyvážené stravy. Následně jsou tyto teoretické poznatky využity v praktické části. Všechny modely jsou formulovány v programu MPL for Windows a řešeny řešitelem Gurobi. Databáze potravin byla vytvořena v programu Microsoft Excel.