Využití nutričního problému v praxi - Vítek, Lukáš; Kuncová, Martina, 1974-; Sekničková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem bakalářské práce je formulovat matematický model úlohy lineárního programování, který optimalizuje skladbu jídelníčku na základě zadaných optimálních množství jednotlivých makroživin. K řešení tohoto modelu je využito principu cílového programování. Nejprve je sestaven model, který pouze optimalizuje stravu s ohledem na výživové hodnoty, jenž je poté postupně modifikován tak, aby výsledné složení pokrmů bylo realizovatelné v praxi. Tento model je nakonec rozšířen na tři dny a problém je řešen více alternativními způsoby. V práci je nejprve představena teorie operačního výzkumu a lineárního programování a základní doporučení týkající se vyvážené stravy. Následně jsou tyto teoretické poznatky využity v praktické části. Všechny modely jsou formulovány v programu MPL for Windows a řešeny řešitelem Gurobi. Databáze potravin byla vytvořena v programu Microsoft Excel.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses