Možnosti propojení modelů zásob a logistické technologie JIT - Pospíšilová, Kristýna (2017)
Tato práce se zabývá propojením modelů zásob a logistických metod řízení. Cílem práce je aplikace modelů řízení zásob pro výrobní podnik a jeho následné propojení s vybranou logistickou metodou. Na základě dat je odhadnuta budoucí poptávka. U položek, jež jsou popsány určitým pravděpodobnostním rozdělením, je řečeno, s jakou pravděpodobností budou hodnoty nabývat v určitém intervalu. Poptávka u položek, jejichž hodnoty o spotřebě mají náhodný charakter, je odhadnuta pomocí metody exponenciálního vyrovnávání. Pro optimalizaci zásob jsou zvoleny stochastické modely v případě, že jsou měsíční data o spotřebě popsána určitým pravděpodobnostním rozdělením. Pro ostatní položky jsou zvoleny deterministické modely při přibližné roční poptávce. U těchto položek je následně uvažována agregace objednávek. U všech modelů jsou navíc zohledněny variabilní náklady na dodávku. Nakonec je popsáno možné propojení s vybranou logistickou metodou JIT. Výpočty jsou provedeny v programu MS Excel. V závěru práce jsou uvedena doporučení pro podnik.