Možnosti propojení modelů zásob a logistické technologie JIT - Pospíšilová, Kristýna; Kuncová, Martina, 1974-; Jablonský, Josef, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tato práce se zabývá propojením modelů zásob a logistických metod řízení. Cílem práce je aplikace modelů řízení zásob pro výrobní podnik a jeho následné propojení s vybranou logistickou metodou. Na základě dat je odhadnuta budoucí poptávka. U položek, jež jsou popsány určitým pravděpodobnostním rozdělením, je řečeno, s jakou pravděpodobností budou hodnoty nabývat v určitém intervalu. Poptávka u položek, jejichž hodnoty o spotřebě mají náhodný charakter, je odhadnuta pomocí metody exponenciálního vyrovnávání. Pro optimalizaci zásob jsou zvoleny stochastické modely v případě, že jsou měsíční data o spotřebě popsána určitým pravděpodobnostním rozdělením. Pro ostatní položky jsou zvoleny deterministické modely při přibližné roční poptávce. U těchto položek je následně uvažována agregace objednávek. U všech modelů jsou navíc zohledněny variabilní náklady na dodávku. Nakonec je popsáno možné propojení s vybranou logistickou metodou JIT. Výpočty jsou provedeny v programu MS Excel. V závěru práce jsou uvedena doporučení pro podnik.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses