Existence EGAP pohledem tržních a státních selhání (přínosy a náklady EGAP z pohledu České republiky) - Pýcha, Mikuláš; Mandel, Martin, 1962-; Havlíček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku státních zásahů do ekonomiky a věnuje se teoretickému vymezení různých ideových směrů, které státní zásahy podporují anebo odsuzují. Konkrétně se však diplomová práce zaměřuje na podporu domácích vývozních firem. V České republice působí dvě vývozně úvěrové instituce, zaprvé Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) a zadruhé Česká exportní banka (ČEB). Tato diplomová práce se zaměřuje na fungování EGAP a vyčísluje dopad její existence do české ekonomiky. V první části diplomové práce rozebíráme historický vývoj názorů týkající se zásahů do tržní ekonomiky a analyzujeme tržní selhání ve spojitosti s podporou vývozců. V další části se zaměřujeme na fungování mezinárodních institucí, jako je například WTO nebo OECD. Detailně se věnujeme pravidlům fungování vývozně úvěrových institucí typu EGAP, které jsou upraveny v Konsenzu OECD. Na tuto část již navazuje praktická analýza činnosti EGAP, přičemž nejdříve je podrobně vysvětlen mechanismus podpory vývozu pomocí specifických pojistných produktů pro vývozce. Dále se diplomová práce věnuje rozboru a specifičnosti struktury pojistné sazby EGAP a obecně odlišnostem oproti komerčním pojišťovnám, především z pohledu vlastnictví, regulace a typů pojišťovaných rizik. V poslední fázi je představen postup vyhodnocení existence EGAP za celou její existenci. Analýza rozděluje dopady činnosti EGAP na více oblastí, přičemž v každé z nich si klade za cíl stanovit hodnotu zisku či ztráty plynoucí z pojištěných objemů vývozu. Hlavní oblastí zájmu je akumulovaná výše ztráty EGAP, výše zisků na úrovni podpořených vývozních firem, výše zisků na úrovní financujících bank a nakonec analýza dopadů podpory EGAP na snižování nezaměstnanosti v české ekonomice. Výsl
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses