Aplikace Balanced Scorecard ve vybraném podniku - Lužová, Jiřina (2017)
Diplomová práce "Aplikace Balanced Scorecard ve vybraném podniku" se věnuje konceptu Balanced Scorecard z pohledu jeho zapojení do strategického řízení podniku. V teoreticko-metodologické části je řešena otázka strategického řízení výkonnosti podniku s využitím metody Balanced Scorecard. V této části jsou charakterizovány jednotlivé prvky metody Balanced Scorecard, jsou zde uvedeny důvody pro její implementaci, představeny jednotlivé perspektivy tvořící základní rámec této metody, popsán návrh implementace konceptu a shrnuty jeho omezení a bariéry. V praktické části diplomové práce jsou poznatky z teoretickou-metodologické části aplikovány v podmínkách výrobní společnosti Screw & Wire Libčice a.s. Nejprve jsou provedeny analýzy vnějšího a vnitřního prostředí společnosti a analýza SWOT. Na základě strategické analýzy jsou definovány poslání, vize a strategie společnosti. Poté je přistoupeno k samotné tvorbě Balanced Scorecard pro potřeby daného podniku. Kauzální vztahy mezi strategickými cíli jednotlivých perspektiv jsou zobrazeny pomocí strategické mapy. Na závěr diplomové práce je uveden návrh implementace konceptu Balanced Scorecard ve vybrané podniku.