Parametrický odhad modelu GARCH v prostredí MATLAB - Dúbravský, Martin; Quang, Tran Van; Fučík, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Konštantnosť rozptylu v čase, nepatrí medzi charakteristické vlastnosti časových radov finančných výnosov. Motívom tejto práce je premenlivosť rozptylu výnosov v čase. V teoretickej časti sú popísané teoretické základy modelu GARCH a jeho modifikácií. V praktickej časti sú na piatich aktívach odhadnuté, pomocou metódy maximálnej vierohodnosti, parametre modelov z rodiny GARCH. Medzi aktívami sú zastúpené akciové indexy DAX a SAP 500, menový pár EURUSD a komodity zemný plyn se zlatom. V záujme zvýšenia reálnosti predpokladov pravdepodobnostného rozdelenia dát, je mimo základného predpokladu normality uskutočnený i odhad parametrov pri predpoklade špicatejšieho Studentovho t-rozdelenia. Pre každé sledované aktívum je zvolený najvhodnejší z odhadnutých modelov GARCH. Výsledky napovedajú, že predpoklad špicatejšieho rozdelenia generuje modely, ktoré lepšie popisujú volatilitu výnosov sledovaných aktív. V súvislosti s testovaním asymetrických efektov volatility a odhadom EGARCH modelov sa preukazuje, že pákový efekt je významnou charakteristikou sledovaných aktiv.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses