Vliv hospodářské krize na efektivní zatížení podniků v ČR - Bajanová, Anna (2017)
Ve své diplomové práci se zabývám problematikou efektivních sazeb daně z příjmů právnických osob. Efektivní sazba daně vyjadřuje skutečné daňové zatížení podniků. Díky vlivu daňové legislativy je efektivní sazba daně odlišná od statutární sazby daně. Cílem mé diplomové práce je analýza dopadu změn v legislativě na výši efektivní sazby daně pro podniky rozdělené dle velikosti a pro podniky rozdělené dle odvětví. První kapitola popisuje vznik krize ve světě a její dopad na zdanění v České republice. V druhé kapitole analyzuji dopad změn v legislativě na výši efektivní sazby daně v průběhu sledovaného období, tj. v letech 2006-2016. Třetí kapitola se věnuje klasifikaci metod výpočtů efektivních sazeb daně. V poslední kapitole analyzuji dopad změn v legislativě na vývoj efektivní sazby daně u podniků rozdělených dle velikosti a u podniků rozdělených dle odvětví.