Pozemková reforma po roce 1918 a právní úprava církevních restitucí - Pačes, Ota; Kuba, Jaroslav; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce přináší ucelenou historickoprávní analýzu vztahu státu a církve a právních norem, které se k této problematice váží, snaží se o interpretaci jednotlivých klíčových ustanovení. Odhaluje záměry prvorepublikových zákonodárců vyrovnat se s pobělohorskými křivdami a s latifundisty, snahy přerozdělit velké územní celky drobnějším hospodářům a tím nastartovat hospodářskou výrobu. Práce se také zaměřuje na důsledky první pozemkové reformy, která ve výsledku zcela nenaplnila původní očekávání. Z toho důvodu přikročili zákonodárci k její revizi, která je v práci rovněž analyzována. Dále je zde řešena rozporuplná otázka povahy církevního majetku, který v minulosti požíval jiného postavení než tomu bude po skončení procesu narovnávání vztahů s církvemi a náboženskými společnostmi. Práce se snaží nalézt odpověď na otázku, zdali koncepce restitucí církevního majetku ctí koncepci pozemkové reformy.
Vedoucí práce: Jaroslav Kuba
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses