Pojetí exekutorských služeb v České republice a jejich porovnání s vybranými státy EU - Hadravová, Andrea (2017)
S rokem 2001 zaznamenala právní úprava týkající se exekučního řízení (výkonu rozhodnutí) zcela zásadní změnu. S účinností od 1.5. 2001 vstoupil v platnost zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád). Věřitel tak získal možnost rozhodnout se, jakým způsobem bude vymáhat svou pohledávku. K do té doby výhradnímu způsobu vymožení výkonem rozhodnutí navíc přibyla možnost domoci se svých práv prostřednictvím služeb soudního exekutora. V roce 2012 byla tato dvojkolejnost odstraněna a exekuce je ve většině případů vykonávána právě soudním exekutorem. Ten provádí svou činnost za úplatu, z čehož vyplývá jeho postavení podnikatele. A právě odměna exekutora je ožehavým tématem už od roku 2001, kdy profese vznikla. O aktuálnosti tohoto tématu svědčí i poslanecký návrh zákona, který se snaží tuto problematiku upravit či snížení exekutorského tarifu. Práce srovnává aktuální situaci na území České republiky s vybranými státy. Pro účely práce bylo zvoleno Německo, jelikož zde dochází k vymáhání pohledávek prostřednictvím státního zaměstnance, Francie, neboť tento systém je jedním z nejstarších a sloužil jako předloha pro mnoho států a Slovensko, z důvodů společné historie a novely, která vešla v platnost v dubnu tohoto roku. Cílem práce je zmapovat situaci na území vybraných států, najít možné odchylky a zdroje inspirace pro systém exekutorských služeb na území České republiky.