Stredoeurópske štátne dlhopisy - Kalafut, Patrik (2017)
Táto diplomová práca sa zameriava na problematiku stredoeurópskeho dlhopisového trhu a analýzy štátnych cenných papierov krajín Vyšehradskej štvorky. Na úvod je v prvej kapitole charakterizovaný štátny dlhopis a jeho typické rysy. Druhá kapitola je vyčlenená pre dva špecifické formy dlhopisu, a to inflačne viazaný dlhopis a dlhopis s nulovým kupónom. Táto časť nie je len teoretická, ale je aj prakticky zameraná na analýzu týchto menej využívaných foriem dlhopisov. Tretia kapitola rozoberá v prvej polovici poznatky získané v teoretickej časti, a to prostredníctvom komparácie štátnych dlhopisov a empirickej krivky výnosov. Druhá polovica je venovaná porovnaniu obchodov so štátnymi dlhopismi a vývojom ratingového hodnotenia daných krajín.