Analýza vývoje měnového kurzu na základě koncepce nekryté úrokové parity - Macháček, Marek; Mandel, Martin, 1962-; Obešlo, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem této diplomové práce je na základě empirické analýzy identifikovat vztah mezi měnovým kurzem a úrokovými sazbami na vybraných zemí, resp. ověřit platnost nekryté úrokové parity. V teoretické části se autor zabývá základními teoretickými směry a determinanty měnového kurzu z pohledu fundamentální analýzy, které se snaží vysvětlit kauzalitu mezi těmito dvěma veličinami. Vlastní analýza byla provedena ve třech úrovních na měsíčních časových řadách od roku 2010 do roku 2016. Jako první stupeň analýzy byla zvolena grafická analýza, jejíž součástí bylo i ověření platnosti Fisherova mezinárodního efektu. Později následovala regresní a vektorová autoregresní analýza. Ze závěrů jednotlivých částí však vyplívá, že měnový kurz je determinován mnoha jinými faktory, než pouze úrokovým diferenciálem, jak předpokládá teorie nekryté úrokové parity. S tím souvisí i nízká kvalita odhadovaných modelů. Nekrytá úroková parita byla potvrzena jen ve velmi málo případech, ale ani v jednom ze sledovaných měnových párů se nepotvrdila platnost ve všech třech úrovních empirické analýzy zároveň. Práce nabízí cenné zjištění o tom, které měnové kurzy při kladném úrokovém diferenciálu trendově zhodnocovali či znehodnocovali ve vybraném období.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses