Farmakoekonomická analýza roztroušené sklerózy v České republice - Grishko, Anna; Sobíšek, Lukáš, 1983-; Zouhar, Jan, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Farmakoekonomika je mezidisciplinární obor, který slouží k optimální alokaci finančních zdrojů na zdravotní péči. Farmakoekonomika se zabývá analýzou cen a efektivity léčivých přípravku či látek. Závěry farmakoekonomických studií využívá například regulátor jako podklad v procesu registrace nových léků, cenotvorby a úhradové strategie nových a již registrovaných léčiv. Kromě regulátora jsou závěry farmakoekonomických studií důležité pro zdravotní pojišťovny, pacientské organizace a lékaři. Kromě kalkulace finančních dopadů (nákladů a výnosů) sledované léčby jsou sledovány její nefinanční dopady, například se hodnotí dopad léčby na kvalitu života pacienta. Bakalářská práce se zabývá aplikaci Markovského modelu se spojitým časem na klinická data pacientů s roztroušenou sklerózou v České republice. Práce porovnává vývoj v čase disability u dvou skupin pacientů s odlišným přístupem k léčbě. Jak je známo, disabilita značně ovlivňuje výdaje na nemoc a zvyšuje celkové ekonomické břemeno doléhající na společnost, pacienta a jeho rodinné příslušnice. Práce má za cíl prozkoumat na datech z České republiky, jestli včasné zahájení léčby látkami ovlivňujícími průběh nemoci může zmírnit progresi onemocnění. Vedlejším cílem je provést rozsáhlou rešerši odborných článku a literatury na téma roztroušené sklerózy a její farmakoekonomiky.
Vedoucí práce: Lukáš Sobíšek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses