Nejvýznamnější etapy ve vývoji měnové politiky ČNB - Krahulcová, Iveta; Koderová, Jitka; Revenda, Zbyněk, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato diplomová práce se věnuje rozboru nejvýznamnějších etap měnové politiky České národní banky, včetně analýzy a hodnocení její účinnosti od jejího vzniku až po současnost. Práce je rozdělena na tři části, z nichž každá odpovídá určitému transmisnímu mechanismu, který Česká národní banka při provádění měnové politiky aplikovala. Každá kapitola obsahuje zhodnocení účinnosti jednotlivých přístupů a rozbor vlivu měnové politiky a rozhodování České národní banky na českou ekonomiku. První kapitola se věnuje aplikaci měnového transmisního mechanismu v podmínkách pevného měnového kurzu, při kterém vedla narůstající vnitřní i vnější nerovnováha až k měnové krizi. Druhá kapitola je věnována přechodu na cílování inflace, odborné diskuzi ohledně jeho zavedení a hodnocení dosažených výsledků. V poslední kapitole je představeno využití dodatečného nástroje měnové politiky ČNB v podobě měnového kurzu, včetně důvodů, které k tomuto kroku vedly. Závěr kapitoly se soustředí na zhodnocení účinnosti této politiky.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses