Záporné úrokové sadzby v kontexte hrozby deflácie - Jenis, Filip; Koderová, Jitka; Metrah, Samy; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Zavedenie záporných úrokových sadzieb ako ďalšieho nástroja nekonvenčnej menovej politiky v posledných rokoch, vedie k mnohým, už aj tak výrazne polarizovaným diskusiám o dopadoch nekonvenčnej menovej politiky centrálnych bánk. Spochybňuje sa jednak hlavný dôvod ich zavedenia v niektorých ekonomikách, a síce hrozba deflácie, taktiež sa hovorí o negatívnych vedľajších dopadoch tohto nástroja na finančnú stabilitu a ekonomický rast a v neposlednej rade sa hovorí aj o ich limitovanom rozsahu. Z dôvodu stále nedostatočného výskumu tejto oblasti, je zámerom diplomovej práce zhodnotiť uvedené obavy a hlavné dlhodobé riziká a dopady menovej politiky využívajúcej záporné úrokové sadzby v kontexte hrozby deflácie. Analýza dostupných dát potvrdzuje jednak obavy z vedľajších dopadov záporných úrokových sadzieb na bankový sektor, ozdravovanie verejných financií, možný vznik cenovej bubliny na finančných trhoch a trhoch nehnuteľností, či možné prijímanie nadmerného rizika a na druhej strane upozorňuje na priamu závislosť medzi negatívnymi dopadmi a dĺžkou trvania menovej politiky záporných úrokových sadzieb.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses