Komparace odvodového zatížení příjmů ze závislé činnosti a ze samostatné činnosti ve vybraných zemích - Matulová, Andrea; Vančurová, Alena, 1957-; Kábelová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou odvodového zatížení závislé a samostatné činnosti ve vybraných zemích. Prostřednictvím komparativní analýzy a modelových příkladů vyhodnocuje rozdíly mezi celkovými odvody zaměstnanců a podnikatelů v České republice, Německu, Velké Británii a Kanadě. Cílem práce je zhodnotit, zda jsou podnikatelé méně zatěžováni odvody než zaměstnanci, a jak výrazné jsou případné rozdíly v odvodech ve vybraných zemích. Vybrané země jsou nejprve obecně srovnány v oblasti daní a sociálního pojistného a poté jsou popsány pravidla pro stanovení veškerých odvodů pro závislou i samostatnou činnost v jednotlivých zemích. U každé země jsou na závěr kapitoly uvedeny modelové příklady pro různé poplatníky s různými příjmy. V poslední části práce jsou všechny vybrané země srovnány mezi sebou. Výsledky analýzy ukazují, že podnikatelé jsou skutečně méně zatěžováni povinnými odvody než zaměstnanci, přičemž rozdíly v České republice jsou opravdu velice výrazné ve srovnání s ostatními zeměmi.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses