Analýza agresivního daňového plánování ve vztahu k fúzím obchodních společností a družstev - Foltysová, Nikol (2017)
Diplomová práce se zabývá agresivním daňovým plánováním především nadnárodních společností, ale zmiňuje též praktiky tuzemských podniků, které vedou ke snížení daňové povinnosti subjektu. Hlavní myšlenkou práce je charakteristika indikátorů a analýza struktur společností provádějících agresivní daňové plánování. Praktická část této práce obsahuje modelové příklady, ke kterým v praxi dochází, a proti kterým je potřeba zakročit. V poslední kapitole jsou popsána opatření, kterými se OECD a orgány Evropské unie snaží eliminovat zneužívání daňových zákonů a bilaterálních smluv nadnárodními korporacemi. Česká republika již také zavedla celou řadu opatření proti agresivnímu daňovému plánování, jejichž úspěšnost je v této diplomové práci testována komparací meziročních změn výše výnosů z daně z příjmů právnických osob.