Analýza metodiky zátěžových testů dle MMF - Vrška, Vratislav; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku zátěžového testování v kontextu finanční stability. Práce je rozdělena do dvou částí. První část pojednává o metodologii zátěžového testování, přičemž speciální pozornost je věnována testovaným veličinám a sledovaným rizikům. Ve druhé části jsou potom analyzovány nedostatky a úskalí klasických zátěžových testů s ohledem na dynamický rozvoj finančních nástrojů a trhů. Důraz je kladen především na zakomponování likviditního rizika a rizika mezibankovní nákazy do současného rámce zátěžového testování. Dále jsou představeny různé alternativní nástroje, jejichž využití by mělo zvýšit komplexnost analýzy finančního zdraví bank. Lze konstatovat, že systém analýzy finanční stability před krizí byl nedostatečný, jelikož nereflektoval veškeré rizikové expozice. Hlavním přínosem této práce je utříděné předložení možných východisek, která umožňují zkvalitnit a do jisté míry také sjednotit výstupy zátěžových testů.
Vedoucí práce: Naďa Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses