Hodnotové řízení po linii odpovědnosti u divizionálně uspořádaných organizací - Navrátil, Jakub (2017)
V úvodu práce je vysvětleno, jakou roli hraje odpovědnostní účetnictví v kontextu řízení organizace jako celku. S ohledem na užší zaměření práce je průřezově v jednotlivých kapitolách věnována zvýšená pozornost specifickým aspektům podniků s divizionálně uspořádanou organizační strukturou. V návaznosti na představení klíčových charakteristik tohoto typu organizační struktury dojde k podrobnému rozboru fenoménu tzv. ekonomické struktury podniku. Následně jsou představeny hlavní aspekty účetního zobrazení po linii odpovědnosti včetně problematiky vnitropodnikových cen. Teoretická část je uzavřena kapitolou dedikovanou problematice uplatnění hodnotových nástrojů na jednotlivých úrovních řízení organizace. V praktické části se autor pokusí na příkladu skutečné divizionálně uspořádané společnosti posoudit vhodnost použitých hodnotových nástrojů odpovědnostního řízení uvnitř vybraného odpovědnostního střediska.