Řízení likvidity bank a ostatních finančních institucí - Hanzálek, Michal; Brůna, Karel, 1973-; Obešlo, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na řízení rizika likvidity komerčních bank na českém bankovním trhu mezi lety 2002-2015. Tohoto hlavního cíle je dosaženo pomocí komplexní analýzy, v rámci které je využito několik různých metod. Pro celkové teoretické zhodnocení je vypracován teoretický rámec v oblasti řízení likvidity bank, shrnut současný stav odborné literatury v této oblasti, dále je pak vypracováno shrnutí regulatorního rámce včetně nově zaváděných požadavků a ukazatelů v rámci Basel III. Výzkumná část je zaměřena na zhodnocení vývoje a současného stavu likvidity českých bank pomocí analýzy poměrových ukazatelů likvidity a regresní analýzy panelových dat. Úroveň likvidity a velikost likvidního polštáře je z výsledků jednotlivých analýz hodnocena jako dostačující a stabilní. Pro dobrou úroveň likvidity vypovídá také čistá pozice českých bank na mezibankovním trhu z mezinárodního měřítka. Významnými determinanty likvidity českých bank ve sledovaném období jsou především kapitálová přiměřenost, velikost banky, kvalita úvěrového portfolia a makroekonomický vývoj HDP a úrokových sazeb.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses