Daňové zatížení zaměstnanců v Norsku a v České republice - Javůrková, Klára; Sedmihradská, Lucie; Tecl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tématem bakalářská práce je porovnání daňových systémů České republiky a Norska. Konkrétně je práce zaměřena na daňové zatížení osob, které konají závislou činnost. Hlavní cíl je provedení komparativní analýzy daňového zatížení zaměstnanců v obou zemích. Prvním dílčím cílem je popsat daňový systém Norska a nastínit jeho vývoj. Druhým dílčím cílem je zhodnotit vliv daňových reforem na daňové zatížení práce. Reformy proběhly v Norsku roce 2016 a 2017. První kapitola je věnována obecně norskému daňovému systému. Druhá kapitola se již podrobně zabývá nynější konstrukcí norských daní z příjmů, popisuje jednotlivé daně, odpočty, placení a evidenci daní. Ve třetí kapitole je provedeno porovnání daňového zatížení zaměstnanců na základě mikroekonomických ukazatelů. Všech vytyčených cílů práce je dosaženo. Podle ukazatele efektivní sazba daně z pracovních příjmů je více daňově zatížena práce v Norsku. Naopak podle ukazatele daňové zatížení práce je více daňově zatížena práce v České republice. Aktuální cíl Norska je snížit daňové zatížení. Za tímto účelem proběhly již zmíněné reformy. Jejich vliv na daňové zatížení práce byl pozitivní, došlo k jeho snížení.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses