Účetnictví a daně v showbusinessu ČR - Stříbný, Dominik (2017)
Cílem této bakalářské práce je vymezit trh showbusinessu a analyzovat jeho účetní a daňovou problematiku, případně zdůraznit odlišnosti tohoto oboru podnikání od ostatních komerčních sfér v ČR. Práce nedodržuje běžné rozdělení na teoretickou a praktickou část, nýbrž se v základu opírá o v praxi běžně používané principy, které tvoří kostru práce, načež je navázáno doplněním o další teoretické možnosti. Práce vymezuje jednotlivé subjekty působící na tomto trhu, které mají k výkonu činnosti odlišné zákonné podmínky. Pro vymezení jejich povinností je nezbytné daný trh vymezit nejprve právně, kdy důraz bude kladen na vymezení specifických právních úprav činností, jako jsou nezávislá a svobodná povolání. Obsah práce je dle názvu rozdělen do dvou sfér: účetní a daňové. V kapitole věnované daním je zaměřeno na dvě specifická odvětví: na autory a sportovce, k jejichž daňovým povinnostem lze přistupovat odlišnými směry. Účetní sféra se opírá o zákon, přičemž práce naznačuje nejběžnější operace prováděné účetními jednotkami tohoto trhu.