Praktické využití Raschova modelu - Havelková, Natálie (2017)
Teorie odpovědi na položku je skupina nástrojů (statistických modelů a testů), které slouží k analýze kategoriálních dat. Jeden z přístupů využívaných v rámci této teorie je Raschův model. Cílem této práce je popsat a prakticky využít Raschův model, pomocí kterého můžeme analyzovat kategoriální data v podobě odpovědí na otázky v dotazníkovém šetření či znalostním testu. Jako hlavní zdroj dat pro modelování bude využita databáze SHARE a jako nástroj pro zpracování program R.