Komparácia Českej národnej banky a Národnej banky Slovenska - Gajdošová, Patrícia Eva (2017)
Táto bakalárska práca sa zaoberá tematikou centrálneho bankovníctva, jeho počiatkami, vývojom a primárne súčasným stavom. Cieľ práce je analýza funkcií centrálnych bánk Českej a Slovenskej republiky ako verejno-správnych subjektov a ich následná komparácia. Hlavným bodom je menová politika a oblasť dohľadu a regulácie, následne sa zameriavam na ostatné funkcie. V teoretickej časti sa snažím poskytnúť teoretické podklady pre analýzu realizovanú v praktickej časti. Jednou zo zásadných otázok sú dopady jednotlivých krokov a činností centrálnych bánk na spotrebiteľov, a či vôbec sú. Po analyzovaní a následnej komparácii základných funkcií a postupov Českej národnej banky a Národnej banky Slovenska dospievam k záveru jednoznačnej dôležitosti a potrebnosti centrálnych bánk v systéme tržného hospodárstva, a taktiež k skutočnostiam ako kroky centrálnej banky ovplyvňujú každodenný život a banálne situácie v živote jednotlivcov alebo firiem.