Vývoj ekonomických indikátorov v krajinách bývalého východného bloku po vstupe do Európskej únie - Chorvátová, Martina; Zeman, Jan; Musil, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Táto bakalárska práca sa zaoberá zmenou ekonomickej situácie, ekonomickej výkonnosti v krajinách bývalého východného bloku po vstupe do Európskej únie. Analyzované krajiny sú Slovensko, Estónsko, Slovinsko spolu s Bulharskom a Rumunskom. Primárnym cieľom práce je na základe vybraných makroekonomických indikátorov analyzovať pozitívne či negatívne následky vstupu krajín do EÚ na ekonomickú výkonnosť krajiny, ale i analyzovať vývoj ekonomiky za celé sledované obdobie. Ďalším cieľom je analyzovať závislosť medzi vybranými ekonomickými indikátormi. Na samotnú analýzu sú využité výpočty priemerného tempa rastu, priemerného absolútneho prírastku a korelačného koeficientu. Ďalšou metódou pri analýze problematiky je dekompozícia časových rad ekonomických indikátorov na trendovú a cyklickú zložku pomocou Hodrickovho Prescottovho filtru a zhodnotenie koherencie medzi vybranými indikátormi. Prínosom práce je porovnať ekonomickú výkonnosť krajiny pred a po vstupe do EÚ a následne zodpovedať otázku, či by bol vstup do EÚ prospešný pre krajiny, ktoré sa zatiaľ nezaradili medzi členské štáty EÚ. Analýza je spracovaná na základe dát dostupných v databáze Eurostatu za pomoci softwarov EViews a MS Excel.
Vedoucí práce: Jan Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses