Porovnání vývoje naděje dožití a dalších charakteristik délky života ve vybraných evropských zemích - Lengsfeldová, Tereza (2017)
Tato bakalářská práce porovnává charakteristiky délky života v České republice, Norsku a Španělsku v období 1960-2014. Cílem práce je analyzovat vývoj úmrtnosti pomocí naděje dožití a pravděpodobné délky života ve vybraných věcích 0, 65 a 80 let a normální délky života. Klesající kojenecká úmrtnost a dále lepší úmrtnostní poměry starších osob pozitivně působí na růst délky života i po dokončení demografického přechodu. Avšak v souvislosti s tím dochází ke stárnutí populace, kdy se lidé dožívají stále vyššího věku a jejich počet přibývá. To má za následek přibližování zkoumaných charakteristik. Dlouhodobý rozdílný vývoj úmrtnosti napříč věkovou strukturou Evropu regionálně diferencoval, v rámci země pak dochází k prohlubování rozdílů mezi pohlavími, kdy se život žen značně prodloužil oproti mužům a dožívají se tak o několik let vyššího věku. Novým trendem se stává snižování těchto rozdílů. Práce taktéž zkoumá tyto změny a rozdíly, aby tak mohla být prokázána či vyvrácena konvergence jak mezi pohlavími, tak mezi vybranými charakteristikami délky života.