Metody vizualizace dat pomocí statistického výpočetního prostředí R. - Hanková, Monika (2017)
Grafické zpracování dat je pro statistiku mnohdy klíčovým elementem analýzy. Tato práce zkoumá metody vizualizace dat ve statistickém výpočetním prostředí R, které díky přídavným balíčkům nabízí různé nástroje zobrazování grafů. Zobrazování dat může být mnohem komplikovanější, než se může zdát, pozornost je v této práci věnována celkovému propojení balíčků, ale hlavně způsobům vizualizace dat v základním balíčku, balíčku ggplot2 a lattice. Tyto balíčky jsou postaveny na teoretických základech tradičního grafického modelu v R, modelech grammar of graphics a trellis plotting. Jednoduchý přehled rozdílů mezi jednotlivými balíčky poskytuje interaktivní shiny aplikace, která vybraná data zobrazí pomocí pár kliků pro všechny tři balíčky.