Nulové úrokové sazby z pohledu ekonomické teorie - Behúnová, Kateřina (2017)
Cílem této bakalářské práce je sjednocení poznatků o nulových úrokových sazbách, jež byly donedávna v ekonomické teorii zmiňovány spíše okrajově, avšak jejich zavádění je v současnosti rozšířené v celosvětovém měřítku. Po popsání fungování úrokových sazeb jako nástroje monetární politiky je rozebrán problém pasti likvidity, jež s nulovými úrokovými sazbami silně souvisí, jak z původního pohledu J. M. Keynese, tak z toho novodobého. Dále jsou uvedeny možné příčiny a důsledky zavádění nulových úrokových sazeb. Závěrečná kapitola práce vyjmenovává možnosti monetární i fiskální politiky na únik z této situace.