Analýza dynamiky Beta koeficientu v CAPM modelu pomocí asymetrických modelů volatility a korelace. - Staňková, Tereza; Frýd, Lukáš; Jiránek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Cílem této práce je odhadnout dynamický vývoj koeficientu beta z modelu CAPM pro farmaceutický průmysl a zemědělství a otestovat vliv asymetrie v rozptylu a korelaci na odhad tohoto koeficientu. Pro odhad dynamického vývoje beta koeficientu byla použita metoda OLS rolling window, DCC od Engle (2002) a jeho asymetrická verze od Cappiello, Engle a Sheppard (2006). V případě zemědělství měla asymetrie v rozptylu i korelaci statisticky významný dopad na odhad beta koeficientu, v případě farmaceutického průmyslu se beta koeficienty z těchto modelů lišily pouze v kratších časových úsecích s vysokou volatilitou. Dále byla zjištěna lepší schopnost predikce dynamické bety během krizí z těchto modelů oproti betě z databáze Damodarana.
Vedoucí práce: Lukáš Frýd
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses