Teorie extrémní hodnoty - Pelinka, Adam (2017)
Teorie extrémní hodnoty je moderní statistická metoda sloužící k modelování událostí s velmi nízkou pravděpodobností. Během analýzy vyšetřujeme konvergenci těchto extrémních jevů k limitním rozdělením. Těmito rozděleními jsou zobecněné rozdělení extrémních hodnot a zobecněné Paretovo rozdělení, která nejlépe odhadují konce empirických pravděpodobnostních rozdělení, kde se extrémní jevy nacházejí. V posledních letech nachází teorie extrémní hodnoty uplatnění v nejrůznějších oblastech, například při odhadování finančního rizika či při odhadování velikosti záplav. V práci jsou formulovány dvě základní metody modelování extrémů - metoda blokových maxim a metoda špiček nad prahem. V empirické části práce je představena aplikace sledovaných metod na reálných datech průtoku řeky Vltavy s následným zhodnocením využití v dané oblasti. Ačkoli obě použité metody podávají mírně odlišné výsledky, volba vyhovujícího modelu není zcela jednoznačná.