Kreativní účetnictví - Kryštůfek, Dominik (2017)
Tato bakalářská práce pojednává o účetních podvodech a jejich dopadu na nadnárodní společnosti. Je zde vysvětlen pojem kreativní účetnictví a rozdíl mezi kreativním účetnictvím a účetním podvodem. Dále jsou zde uvedeny základní praktiky a motivace z hlediska různých skupin ve společnosti. Je zde také uvedena definice auditu včetně jeho nejdůležitějších zásad a jejich úskalí. Hlavní část je věnována velkým nadnárodním společnostem Enron, WorldCom a Parmalat, které byly usvědčeny z podvodného vedení účetních zápisů a zbankrotovaly. V této souvislosti má práce za cíl ověřit, zda se na pádu uvedených společností podílely účetní podvody, popřípadě do jaké míry jsou za krach společnosti zodpovědné.