Zdravotní stav populace České republiky - Gvoždiaková, Alžběta; Langhamrová, Jitka, 1958-; Krbcová, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Bakalářská práce se zabývá zdravotním stavem populace České republiky. Zdraví patří k jedné z nejdůležitějších hodnot lidského života, je tedy zapotřebí mu věnovat zvýšenou pozornost. Práce se zaměřuje na tři konkrétní oblasti. První, teoretická část se soustředí na pojmy související se zdravotním stavem, jako je zdraví, determinanty zdraví, druhy prevence dále pak na analýzu a sledování zdravotního stavu. Další část se věnuje výběrovému šetření European Health Examination Survey (EHES), které proběhlo naposledy v České republice v roce 2014. Šetření je zaměřeno především na rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou např. hypertenze, diabetes a nadváha a rizikové faktory životního stylu, mezi které spadá kouření, fyzická aktivita a stravovací návyky. Cílem práce je tak podrobně zhodnotit naměřené výsledky tohoto šetření. Poslední část práce je věnována vývoji vybraných demografických ukazatelů zdravotního stavu obyvatelstva, jako je úmrtnost nebo pracovní neschopnost.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses