Některé makroekonomické efekty pracovní migrace po vstupu ČR do Evropské unie - Vystrčil, Tomáš (2017)
Od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 počet pracujících cizinců v ČR prudce vzrostl. Tím se zvětšil i vliv na ekonomiku státu. Cílem této práce je pomocí regresní analýzy zjistit, jak pracovníci ze zahraničí ovlivňují makroekonomické ukazatele ve srovnání s českými občany a zdali je tento vliv signifikantní. Zároveň bude porovnán vliv pracovníků z členských zemí Evropské unie s pracovníky původem mimo země EU. Práce by tedy měla objasnit určité rozdíly těchto skupin pracovníků. Byl prokázán signifikantní vliv cizinců na vývoj HDP. Pracovníci ze zemí EU mají ve srovnání s cizinci původem mimo EU dle tohoto modelu vyšší vliv na HDP, tento vliv však není statisticky významný.