Některé makroekonomické efekty pracovní migrace po vstupu ČR do Evropské unie - Vystrčil, Tomáš; Černý, Michal; Tomanová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 počet pracujících cizinců v ČR prudce vzrostl. Tím se zvětšil i vliv na ekonomiku státu. Cílem této práce je pomocí regresní analýzy zjistit, jak pracovníci ze zahraničí ovlivňují makroekonomické ukazatele ve srovnání s českými občany a zdali je tento vliv signifikantní. Zároveň bude porovnán vliv pracovníků z členských zemí Evropské unie s pracovníky původem mimo země EU. Práce by tedy měla objasnit určité rozdíly těchto skupin pracovníků. Byl prokázán signifikantní vliv cizinců na vývoj HDP. Pracovníci ze zemí EU mají ve srovnání s cizinci původem mimo EU dle tohoto modelu vyšší vliv na HDP, tento vliv však není statisticky významný.
Vedoucí práce: Michal Černý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses