Zpoplatnění vodní dopravní infrastruktury v EU - Horynová, Dana; Zídková, Hana; Bukovský, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Neustálý růst dopravních výkonů vede k opotřebování dopravní infrastruktury a s tím vzniká i potřeba států získat finanční prostředky na úhradu nákladů na opravy, údržbu a modernizaci dopravní infrastruktury. Jednou z možností je zpoplatnění uživatelů dopravních cest. V České republice (dále ČR) existuje systém poplatků pouze za užívání silničních a železničních dopravních cest. Zpoplatnění vodních cest v ČR zavedeno není, avšak v některých státech existuje. Tato diplomová práce se proto blíže zabývá problematikou zpoplatnění vodních cest v Evropské unii (dále EU) a poukazuje tak na existenci alternativní možnosti financování výdajů na opravy, údržbu či modernizaci dopravní infrastruktury sloužící vodní dopravě ČR. První tři kapitoly obsahují teoretická východiska věnující se zejména významu nákladní vodní dopravy a politice EU. Další kapitoly obsahují analýzu zavedeného systému zpoplatnění vodních cest v Německu. Následně je uveden propočet celkového výnosu ze zpoplatnění uživatelů vodních cest pro nákladní dopravu. Z této analýzy práce dále vychází při tvorbě modelu pro zpoplatnění Labské vodní cesty v ČR. Po vytvoření předpokladů pro zpoplatnění Labské vodní cesty byl dále vypočítán potenciální výnos získaný tímto zpoplatněním a porovnán s průměrnou roční výší nákladů na opravy a údržbu vodních toků v ČR.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses