Analýza vývoje DPH v České republice - Dytrych, Ondřej (2017)
Daň z přidané hodnoty (DPH) se řadí mezi nepřímé daně. Je to nejvýznamnější, ale také nejmladší spotřební daň. V rámci Evropské unie (EU) patří mezi daně s vysokou mírou harmonizace. Tento vliv je patrný i v české legislativě, a proto v ní po vstupu do EU proběhlo velké množství změn. Cílem této práce bude analýza vývoje DPH v České republice se zaměřením na vybrané změny, jejich očekávání a reálné dopady. První část bude patřit historii nepřímých daní, charakteristice základních determinant DPH, výhodám a nevýhodám této daně, významu pro členské státy EU a harmonizaci v rámci EU. V další kapitole se zaměřím na konstrukci DPH v České republice od jejího zavedení po vstup České republiky do EU. Ve třetí části budou podrobně analyzovány změny, které provázely vývoj této daně včetně očekávání a vyhodnoceny jejich reálné dopady ve sledovaných obdobích (2004-2009, 2010-2015 a 2016-2017).