Porovnání výnosů z maloobchodní obratové daně a výnosů z DPH ve vybraných státech - Šedivá, Veronika; Zídková, Hana; Kouba, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Bakalářská práce zkoumá výnosy z DPH v EU a maloobchodní obratové daně v USA (taktéž daň z prodeje). Čtenář v práci nalezne analýzu režimu přenesené daňové povinnosti, jeho vliv na inkaso DPH v ČR, analýzu maloobchodní obratové daně a následnou komparaci těchto dvou daňových systémů. Ze srovnání vyplývá, že administrativní zatížení daňových subjektů je ve zkoumaných daňových systémech srovnatelné. Práce dochází k závěru, že výnos z DPH vůči HDP je v EU výrazně vyšší než daňový výnos v USA. Na druhé straně výnos z DPH ve vybraných státech EU vůči celkovým daňovým příjmům je nižší než výnos z daně z prodeje na státní úrovni v USA vůči celkovým daňovým příjmům. Na tuto skutečnost má vliv zejména rozdílná struktura daňových příjmů státních rozpočtů v EU, na rozdíl od USA, kde daň z příjmů téměř neplyne do státních rozpočtů.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses