Zmeny vo finančnom sektore a ich dopad na hospodársky vývoj - Čigášová, Patrícia; Šíma, Ondřej; Obešlo, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Bakalárska práca v dvoch kapitolách popisuje globálnu finančnú krízu v spojení s teóriou o rozdelení ekonomiky na finančný a reálny sektor a bližšie skúma možné kanály prenosu problémov z jedného sektoru do druhého. Pri analýze zmien, ktoré nastali v poslednej dobe a prispeli k preliatiu daných problémov vo väčšej miere, vystupuje do popredia jav budovania rozsiahleho finančného sektoru v špecifických krajinách. Tie sa potom stávajú závislými iba na ňom, sú málo diverzifikované, čo môže spôsobiť vyššiu volatilitu v ukazovateľoch ako spotreba, HDP atď., keďže sa v nich viac odrážajú pohyby z finančných trhov. S týmito skutočnosťami súvisí aj vznik offshore finančných centier, ktorými sa práca tiež zaoberá. Ďalej je rozobraná problematika zväčšovania bilančných súm bánk a nadmerné poskytovanie úverov vedúce k vysokému zadlženiu domácností. Rast ich dlhu pokračuje aj po skončení krízy a býva spájaný nielen s finančným prehlbovaním rozvíjajúcich sa krajín, ale tiež dopadom na zníženie budúceho ekonomického rastu. V pasívach finančných inštitúcii došlo k zvýšeniu pomeru zdrojov získaných veľkoobchodným financovaním, čo podnietilo rast likviditného a systémového rizika.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses