Odložená daň v konsolidované účetní závěrce při přechodu z US GAAP na IFRS - Zikirina, Kristina (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou odložené daně při přechodu společností z účetního systému US GAAP na účetní systém IFRS. V první řadě shrnuje teoretické přístupy k uznání, zachycení, oceňování a vykazování odložené daně a zkoumá faktory ovlivňující její vznik v individuální a konsolidované účetní závěrce. Dále tato diplomová práce věnuje velkou pozornost porovnání účetního řešení odložené daně podle účetních pravidel US GAAP a IFRS, jehož výstupem je analýza shod a rozdílů poukazujících na nejzásadnější koncepční odlišnosti. Dále je představena problematika prvního přijetí IFRS ve vazbě na standard IFRS 1, kde se mimo jiné zvýrazňuje vliv prvního přijetí na vykázanou odloženou daň. Získané poznatky z teoretické části diplomové práce jsou uplatněny na praktickém příkladu společnosti PJSC LUKOIL, která z důvodu legislativní změny přešla v roce 2014 z US GAAP na IFRS. Zde se zkoumá rozdílné zachycení odložené daně z pohledu obou účetních systémů a její prezentace a význam při prvním přijetí IFRS.