Pojištění vážných onemocnění - Rezek, Vojtěch (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá pojištěním vážných onemocnění a jeho významem na pojistném trhu v České republice. Nejdříve jsou vymezeny základní definiční znaky tohoto pojištění a druhy vážných onemocnění, na které se toto pojištění vztahuje. Dále je přiblížena historie vývoje tohoto pojištění na světovém pojistném trhu a využití v České republice. Obsahem této práce jsou nadále technické parametry nastavení pojištění v pojistné smlouvě a jejich využití z praktického pohledu. Následuje konkrétní definice nejvyskytovanějších vážných onemocnění z více odborných pohledů a moderní trendy u tohoto pojištění. V druhé části závěrečné práce jsou zpracovány statistická data počtu diagnóz a úmrtí na závažná onemocnění za dané časové období. Tato data přibližují čtenáři četnost výskytu těchto onemocnění. Dále je zpracována finanční podpora ze strany státu v případě onemocnění. Na závěr této práce jsou prezentovány kalkulace pojistného u pojištění vážných onemocnění mezi různými pojistiteli a výše pojistného plnění za dané období. Cílem této práce je zpracování statistických dat týkající se pojištění vážných onemocnění a potvrdit důležitost sjednání zajištění proti tímto zdravotním rizikům v životní pojistné smlouvě na základně provedené analýzy v praktické části práce.