Koncept základního příjmu a jeho možná implementace v ČR - Sýkorová, Julie; Maaytová, Alena; Gajdošová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá konceptem základního příjmu. Představena je jeho definice, teoretická základna i historické kořeny. Myšlenka základního příjmu nabízí nový pohled na řešení problematiky sociálního zabezpečení a snaží se čelit výzvám 21. století, mezi něž řadíme technologickou nezaměstnanost a stále přetrvávající chudobu. Práce zmiňuje výhody a nevýhody spjaté s tímto řešením a představuje podoby jeho návrhů ve světě doplněné o zvažované možnosti jejich případného financování. Praktická část je zaměřena na návrh základního příjmu pro Českou republiku. Navzdory rostoucí světové rozšířenosti a populárnosti myšlenky základního příjmu se toto téma v českém prostředí stále nachází na velmi nízkém stupni jak akademického, tak společenského povědomí. Při současném zvážení aktuálně nastaveného sociálního systému v ČR je navržena reforma obsahující implementaci základního příjmu, proveden je jednoduchý odhad sociálních a finančních dopadů spojených s aplikací této reformy. Závěrečná část analyzuje aplikovatelnost inovace, s níž základní příjem přichází a diskutuje její životaschopnost ve specifickém kontextu České republiky.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses