Vybrané problémy rekodifikace v daňových a účetních souvislostech s časovým odstupem - Görgesová, Karolína (2017)
Bakalářská práce se zabývá rekodifikací práva a tím, jak ovlivnila účetní i daňové právní předpisy. Cílem práce je představit vybrané problematiky, zhodnotit jejich dopady a vývoj a udělat rozbor jejich možných řešení. První část představuje problematiku bezúplatných plnění. Tvoří ji rozbor zákona o obchodních korporacích a občanského zákoníku, na který navazuje daňový a účetní rozbor řešení. Druhá část je zaměřená na výplatu a případné vracení záloh na podíl na zisku. Obsahuje rozbor zákona o obchodních korporacích a občanského zákoníku a jejich provázanost s účetními a daňovými složitostmi. Na to navazuje představení sněmovního tisku 873/0, který je znám pod názvem daňový balíček. Třetí část rozebírá problematiku základního kapitálu a rezervního fondu. Stejně jako předchozí části obsahuje analýzu zákona o obchodních korporacích a občanského zákoníku a rozbor daňových a účetních řešení. Práce je doplněna o ilustrace a názorné příklady.